Wat is HartFocus

HartFocus is gebaseerd op de wetenschap dat het hart een veel grotere rol speelt dan over het algemeen verondersteld wordt. Het HeartMath Instituut in de VS doet al jarenlang wetenschappelijk onderzoek naar het zelfregulerende vermogen van mensen en de rol die het hart hierin speelt. HeartMath heeft ontdekt dat als mensen op hun best zijn, ze een coherent hartritme hebben. Hartcoherentie is de fysiologische toestand, waarin hartritme en ademritme op elkaar afgestemd zijn, en dit hangt samen met gevoelens van waardering en geborgenheid. HeartMath heeft een methode ontwikkeld om deze optimale toestand te trainen. Deze aanpak, gebaseerd op zelfsturing, is eenvoudig, werkt snel en effectief en is voor iedereen toegankelijk.

Hartcoherentie draagt er toe bij om als individu en ook als team beter te kunnen functioneren: met meer focus, helderheid en vanuit een open mind en hart. Inmiddels wordt binnen zowel bedrijven (trainen van managementteams om bestand te zijn tegen de hoge werkdruk en stress) als ook de gezondheidszorg (aanpak van stressgerelateerde klachten), sportwereld (coaching richting optimaal presteren) en het onderwijs (creeeren van een krachtig leerklimaat) met deze inzichten gewerkt.

"Ik kan me nu veel beter concentreren, het is veel rustiger in mijn hoofd, net of er allerlei draden uit de knoop zijn gehaald."
De woorden van een leerling die op school met het HartFocus-programma (fysieke activiteiten en het trainen van een regelmatige hartslagvariatie) werkt.

De HeartMath-principes zijn onder de naam HartFocus door het onderwijsadviesbureau APS op de Nederlandse onderwijsmarkt geïntroduceerd. Sinds een aantal jaren werken verschillende scholen in ons land met HartFocus. De ervaring is dat leerlingen rustiger worden, zich beter kunnen concentreren, makkelijker leren en beter presteren tijdens examens en toetsen. De sfeer in de klassen wordt beter doordat iedereen meer afgestemd is op zichzelf en op zijn omgeving.
Hartcoherentie
=
De fysiek meetbare staat van het hart die optreedt als we ons
gelukkig voelen, waardering voelen voor iets of iemand,
wanneer we plezier hebben, flow ervaren ....