WYSE Transition Training

Hartenvrouw Producties is verbonden aan WYSE (World Youth Service and Enterprise). WYSE is een interculturele wereldwijde organisatie, verbonden met de VN, gespecialiseerd in het geven van leiderschapstrainingen. De focus van WYSE ligt bij het ondersteunen en inspireren van jonge mensen bij het vinden van hun waarden, kwaliteiten, hun plek en bijdragen aan de wereld.

Één van de educatieve projecten van WYSE is Change&Transition. Dit is een trainingsprogramma om kinderen uit de 8ste groep voor te bereiden op de overgang naar de middelbare school. De afgelopen jaren heeft WYSE op scholen in Londen veel kinderen weten te bereiken en verrijken met deze training. Samen met Hester Hudig zet ik mij in om Transition aan te kunnen bieden aan de Nederlandse scholieren.

In het Transition-trainingsprogramma staan de volgende thema's centraal:
* verandering
* verleden
* heden
* toekomst
* viering

Gedurende 1 week komen we met twee trainers 1,5 uur per dag in de klas. Het programma is gestoeld op twee elementen. Ten eerste het psychologische aanpassingsvermogen dat gaat over de emotionele en sociale vaardigheden van de kinderen. Ten tweede de feitelijke informatie rondom de overgang naar de middelbare school: wat weten ze? Wat kunnen ze verwachten? Deze twee elementen komen ruimschoots aan bod in de vorm van verschillende opdrachten.
Aan het begin van het programma ontvangen de leerlingen een 'paspoort'. Het paspoort is een metafoor voor de overgang van de ene school naar de andere school. Net als bij een echt paspoort staat erin waar je vandaan komt, waar je nu bent en waar je heen gaat. Hierin kunnen zij de opdrachten maken, tips en adviezen opschrijven en hun tekeningen plakken. Het paspoort dient als tastbare herinnering en is tevens een 'geheugensteuntje' voor moeilijke momenten op de middelbare school.

Zie ook het interview in de maart editie van Educare:
http://www.educare.nl/

Nadere informatie kunt u verkrijgen via:
www.wysetransition.wordpress.com
www.wyse-ngo.org

William Tyndale Primary School, London Islington, June 2007